Handige tips voor het gebruiken van de magnetron

Mar 28, 2019 | Magnetron | 0 comments

Mar 28, 2019 | Magnetron | 0 comments

Veel mensen weten niet wat ze allemaal kunnen doen met hun magnetron en hoe ze deze het best kunnen gebruiken. Zo kun je jezelf vaak afvragen welk wattage je moet gebruiken voor elk soort gerecht om tot het beste resultaat te komen.

Ook is het daarnaast fijn om er bijvoorbeeld achter te komen hoe lang een gerecht in de magnetron moet met welk gekozen wattage. Daarom hebben we hieronder voor jou een paar handige tips omtrent het gebruik van een magnetron. Lees snel verder als je meer hierover wilt weten.

Welke stand moet je gebruiken en voor hoe lang?

Een magnetron kun je vaak instellen op veel verschillende wattages en dit is ook de reden waarom het voor veel mensen verwarrend is. Lees hieronder aan de hand van wattages welke soort gerechten je hierbij kunt opwarmen om tot het beste resultaat te komen:

 • 1000-900 Watt: als je een soepje, ovenschotels of groente en vis wilt opwarmen of bereiden dan kun je het beste voor het hoogste Watt kiezen. Hierdoor bereik je het beste resultaat en kun je direct genieten van de beste gerechten.
 • 800 Watt: je kunt 800 Watt gebruiken als je iets wilt opwarmen. Daarnaast is dit ook de perfecte stand om een stukje vlees of gevogelte te bereiden. Ook is het verstandig om deze stand te kiezen voor gerechten met daarin kaas of eieren om deze perfect gegaard te krijgen.
 • 600 Watt: de perfecte stand om gerechten die wat compacter zijn te koken. Ook is deze stand ideaal als je gerechten voor een langere tijd wilt koken zonder dat het aanbrand. Je kunt hierbij denken aan gerechten zoals gehaktbrood of een flink stuk cake om het cakebeslag gelijk te laten garen.
 • 400 Watt: deze stand kun je het beste gebruiken als je snel na het werk even een gerecht wilt ontdooien. Ook kun je deze stand gebruiken om gerechten te bereiden die vaak wat langer de tijd nodig hebben in de oven, schotels bijvoorbeeld.
 • 200 Watt: een lage stand die je kunt gebruiken voor het ontdooien van gerechten. Ook kun je hiermee bijvoorbeeld rijst klaarmaken of koude boter wat zachter maken.

Vind je het nu nog lastig om te bepalen welk wattage je moet gebruiken voor sommige gerechten? Dan kun je altijd nog op de verpakking kijken van je magnetronmaaltijd om te bepalen welk wattage het beste gebruikt kan worden om tot een lekker maal te komen. Voor exclusieve gerechten kun je ook zoeken op het internet om tot het wattage te komen.

Schoonmaken van je magnetron

Helaas kan bij het bereiden van gerechten met je magnetron de magnetron vies worden en deze moet natuurlijk ook schoongemaakt worden. Hygiëne is namelijk hartstikke belangrijk bij voedselbereiding. Hieronder leggen we je uit hoe je best jouw magnetron kunt schoonmaken.

Schoonmaken van de buitenkant

Schoonmaken van de buitenkant van jouw magnetron is een makkelijk klusje. Gebruik een simpel doekje met wat allesreiniger of afwasmiddel zoals Dreft. Let er wel op dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt die agressief zijn, want dit kan zomaar het glas en de buitenkant beschadigen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je niet meer door het glas kunt kijken door beschadiging.

Ook komt bij eten bereiden vet om de hoek kijken. Vettige vingers of boter bijvoorbeeld moeten zo snel mogelijk schoongemaakt worden aan de buitenkant van de magnetron. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook zodat de magnetron niet beschadigt raakt aan de buitenkant door het vet.

Schoonmaken van de binnenkant

De buitenkant is belangrijk, maar de binnenkant nog meer. Je kunt de binnenkant van de magnetron schoonmaken als de magnetron niet meer warm is, zo voorkom je dat jouw vingers verbranden. Voor het schoonmaken kun je een simpel vochtig warm doekje gebruiken om deze schoon te maken, ook kun je hiervoor een niet agressief schoonmaakmiddel gebruiken zoals allesreiniger. Daarnaast moet je niet gaan schoonmaken met een ijzerspons of schuursponsje, dit kan namelijk de binnenkant beschadigen. Doe dit dus altijd met een simpel vochtig warm doekje.

Ook bestaan er tegenwoordig ovenreinigers, dit kun je enkel en alleen gebruiken als de magnetron zo vies is dat het met een warm doekje en allesreiniger niet meer schoon wordt. Gebruik zeker geen ovenreiniger als je magnetron over een zelfreinigende achterwand beschikt. Zorg na het schoonmaken van de magnetron ervoor dat je deze weer goed droog maakt.

Extra tips om schoon te maken

Het kan zomaar zijn dat je magnetron na het opwarmen van veel gerechten een naar geurtje heeft. Om dit probleem te verhelpen kun je druppels citroensap met wat water in een kopje doen en deze plaatsen in de magnetron. Vervolgens is het de bedoeling dat je de magnetron op de hoogste stand aanzet voor enkele minuten.

Als je graag het vaak van glas gemaakte draaiplateau wilt schoonmaken of het ijzeren rekje, dan kun je deze vaak uit de magnetron halen om deze schoon te maken. In de meeste gevallen kan dit gewoon met een warm doekje en wat simpel schoonmaakmiddel. Heb je geen zin om dit te doen? Dan kun je kijken in de handleiding om erachter te komen of het draaiplateau en het rekje in de vaatwasser kunnen. Sommige onderdelen mogen namelijk niet in de vaatwasser om vervorming te voorkomen.

Wat mag absoluut niet in de magnetron?

Je hebt vast wel eens gehoord dat niet alles in de magnetron mag. Toch maken veel mensen deze fout en daarom hebben we voor jou een lijst gemaakt met dingen die niet in de magnetron mogen. Hierdoor voorkom je schade.

 • Gebruik geen keramiek en porselein in de magnetron: deze soort materialen zijn helaas niet geschikt voor de magnetron, dit komt doordat deze niet bestand zijn tegen de hitte van de magnetron.
 • Gebruik geen textiel, hout of papier: gebruik absoluut geen papier, hout of textiel in de magnetron, dit zijn materialen die erg snel ontvlammen. De magnetron wordt snel heet wat ervoor zorgt dat dit soort materialen direct in de brand vliegen.
 • Levensmiddelen die luchtdicht verpakt zijn: gebruik ook absoluut geen levensmiddelen die luchtdicht verpakt zijn, want dit ontploft vrijwel direct door de hitte in de magnetron. Wat resulteert in een vieze magnetron.
 • Gebruik geen levensmiddelen die verpakt zijn in warmhoud-verpakkingen
 • Geen metaal of verchroomde spullen: misschien heb je het wel eens gezien, metaal in de magnetron. Dit begint direct te vonken in een magnetron wat ervoor zorgt dat de magnetron beschadigt en niet meer werkt.
 • Geen serviesgoed met melamine: zorg ervoor dat je geen eten verwarmt met veel zuren erin in de magnetron met serviesgoed met melamine. Bij hoge temperaturen kan het voorkomen dat de melamine in het eten komt, wat vervolgens in het lichaam terecht komt.

Wil je graag meer witgoed vergelijken? Klik dan op de link of klik op de categorieën in de menu bar.

tips voor het gebruiken magnetron
advies over magnetron

Handige & leuke Video’s

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.