Handige tips bij het kopen van een waterkoker

Mar 25, 2019 | Waterkoker | 0 comments

Mar 25, 2019 | Waterkoker | 0 comments

Vrijwel ieder huishouden in Nederland heeft tegenwoordig een waterkoker in de keuken. Lekker voor een theetje of om gewoon snel water aan de kook te brengen. Over het algemeen heeft iedere waterkoker dezelfde functies, maar er zitten toch degelijk verschillen tussen de specificaties en functies van waterkokers.

Zo kan de waterkoker van bijvoorbeeld andere materialen zijn gemaakt, maar ook de inhoud van water kan verschillen. Daarnaast zijn er verschillen tussen de temperatuur mogelijkheden van waterkokers. Hieronder hebben we daarom een handig artikel geschreven waardoor kopen van een waterkoker een stukje makkelijker wordt.

Vermogen van de waterkoker

Er zijn dus verschillende mogelijkheden in vermogen als je kiest voor een waterkoker. Dit wordt aangegeven met de waarde Watt (W) en bepaalt over het algemeen hoe snel het water gekookt wordt. Zo heb je dus waterkokers met verschillende vermogens vanaf 500 Watt, maar ook van 2400 Watt. Hoe meer vermogen een waterkoker heeft, hoe sneller het water gekookt is.

Als we gaan kijken naar de goedkopere waterkokers die worden aangeboden, dan beschikken deze vaak over een wat minder vermogen dan duurdere waterkokers. Niet alleen het vermogen bepaalt hoe snel het water kookt, ook het verwarmingselement in de waterkoker bepaalt hoe snel het water wordt opgewarmd.

Inhoud van een waterkoker

Belangrijk om naar te kijken als je een waterkoker aanschaft is de inhoud water die in het apparaat kan. Je hebt namelijk waterkokers met een inhoud van 0.5 liter en zelfs van 2 liter. Heb je thuis veel kinderen en drink je graag thee met heel het gezin is het natuurlijk fijn om een waterkoker aan te schaffen met een grote inhoud om in 1 keer klaar te zijn.

Ook heb je waterkokers met handige aanduiding waardoor je kunt zien hoeveel koppen heet water je kunt inschenken, dit wordt ook wel de éénkops-aanduiding genoemd. Erg handig als je graag duurzaam bezig bent of op de centjes wilt letten, zo verspil je namelijk nooit meer water.

Het verwarmingselement van een waterkoker

Je hebt verschillende soorten verwarmingselementen waaruit je kunt kiezen. Zo heb je waterkokers met een plat verwarmingselement, maar ook met een verwarmingsspiraal. Heb je een waterkoker met spiraal, dan moet deze geheel onder water staan als je wilt dat het water gaat koken. Dit kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je meer water moet opwarmen dan dat je nodig hebt.

Kies je voor een waterkoker met plat verwarmingselement, dan kun je een stuk makkelijk mindere hoeveelheden water snel opwarmen. Daarnaast heeft een plat verwarmingselement nog een voordeel en dat is dat deze een stuk eenvoudiger schoon te maken is als een waterkoker met spiraal. Je kunt namelijk met de afwasborstel een stuk sneller het gehele oppervlak schoonmaken.

Materiaal van een waterkoker

Je kunt kiezen uit veel verschillende materialen als het gaat om waterkokers. Zo heb je vaak de welbekende waterkokers die gemaakt zijn van kunststof. Ook heb je waterkokers van roestvrij staal, ook wel RVS genoemd. Daarnaast heb je nog meer verschillende soorten materialen als je dit liever wilt.

Voortaan heeft vrijwel iedere waterkoker een zogenaamde hittebestendige behuizing, dit is de buitenkant van de waterkoker waardoor je de buitenkant aan kunt raken zonder je vingers te verbranden. Erg handig als je kinderen hebt die ook van een lekker kopje thee houden en niet graag bij de eerste hulp komt.

Veiligheid staat voorop

Net zoals bij andere keukenapparatuur is het vanzelfsprekend dat veiligheid voorop staat en zo dus ook bij waterkokers. Tegenwoordig is vrijwel iedere waterkoker uitgerust met verschillende soorten beveiligingen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken. Zo heb je waterkokers die zijn uitgerust met een systeem die ervoor zorgt dat die na een tijdje afslaat.

Op deze manier stop de waterkoker als het water gekookt is en voorkom je het risico dat droog koken plaatsvindt. Dit wordt ook wel droogkookbeveiliging genoemd. Verder zorgt de hittebestendige buitenkant ervoor dat mensen hun handen niet meer verbranden.

Waterkokers worden steeds beter

Voortaan krijgen waterkokers ook te maken met de technologische vooruitgang wat gebruik een stuk eenvoudig maakt. Zo kun je bij nieuwe waterkokers vaak instellen hoe heet je het water wilt hebben. Denk hierbij aan temperaturen van 40, 50, 60 of 100 graden. Ideaal als je snel heet water wilt hebben voor een lekker soepje of theetje. Op deze manier hoef je niet meer eindeloos te wachten totdat het is afgekoeld en kun je direct toeslaan.

Daarnaast heb je zelfs waterkokers die ervoor zorgen dat water warm blijft in de waterkoker als je niet direct al het water wilt gebruiken, dit wordt ook wel de warmhoud-functie genoemd.

Wat extra punten waarop je kunt letten bij een waterkoker

Water bevat kalk en ook dit is te zien als je water gaat koken. Het is daarom erg slim om te kiezen voor een waterkoker met kalkfilter. In de meeste gevallen zit deze kalkfilter in de schenktuit waardoor water nooit kalk bevat bij het inschenken. Niks zo vervelend als een slok drinken nemen met vieze kalk erin.

Daarnaast is het erg fijn om een waterkoker te gebruiken met een draaivoet, hierdoor kun je op elke manier de waterkoker weer terugzetten. Ideaal als je wat minder ruimte hebt in de keuken zodat je niet vastzit aan een bepaalde houding, tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende witgoed producten. Ook is het slim om te kijken of een waterkoker beschikt over een snoer of dat deze draadloos is. Als we het je kunnen aanraden is het slim om te kijken naar een draadloze waterkoker, hierdoor wordt het gebruik een stuk gebruiksvriendelijker.

Waar nou echt op te letten bij het kopen van een waterkoker

Je kunt al snel een waterkoker kopen voor de lage prijs van 15 euro, maar weet dan wel dat je een waterkoker koopt die in vergelijking met andere waterkokers minder goed presteert. Want voor kwaliteit moet je altijd betalen. Zo kun je bij aanschaf dus kijken naar het vermogen van de waterkoker. Ben je iemand die houdt van wat meer luxe en meer mogelijkheden, dan is het slim om te kijken naar waterkokers van bijvoorbeeld merken zoals Philips of Bosch. Vaak zitten hierbij functies zoals de warmhoudfunctie of de mogelijkheid om de opwarmtemperatuur te kiezen.

Daarnaast is het erg slim om te kijken naar de aanwezigheid van een kalkfilter, de waterinhoud en het materiaal waarvan de waterkoker is gemaakt. Wil je ook graag een waterkoker die past bij het design van je keuken, dan is het verstandig om ook te kijken naar het ontwerp van de verschillende waterkokers. Zo heb je vintage waterkokers, maar ook erg moderne waterkokers met mooie designs.

tips kopen van een waterkoker
aankoopadvies waterkokers

Handige & leuke Video’s

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.